Encounters
with our past…

Language preference

Deutsch
English (UK)
Polski

Nowotomyska Galeria Internetowa

Language preference

Deutsch
English (UK)
Polski
Lipka Mała (Wytomyśl). Mięsopusty. View full size

Lipka Mała (Wytomyśl). Mięsopusty.

Fotografia z albumu Ryszarda Wojcieszaka.

Mięsopusty - tak nazywano zwykle dawniej „ostatki“ czyli trzy ostatnie dni zapustne przed Wielkim postem, poświęcone biesiadom, tańcom, wesołości i pijatyce. Wyraz sam powstał z dwóch: mięsa opust czyli pożegnanie, opuszczenie na cały czas Wielkiego postu.
[żródło: http://pl.wikisource.org/wiki/Encyklopedia_staropolska/Mi%C4%99sopust]

Comments

Add a comment
  • teresawaskowska on 14-02-2020 12:14 teresawaskowska said

    Nazwa mięsopusty była również znana w Górze,koło Jarocina Poznańskiego.Myślę,że przyjęła się ona w całym Wielkim Księstwie Poznańskim i przetrwała na wioskach do dziś.